Sunday, July 19, 2015

Selamat Hari Ra-ra!














owh, seblm aku continue rambling and merepek - aku'd like to wish everybody Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1436M, Maaf Zahir dan Batin. maafkan lah ye, salah silap aku, tutur kata aku, perilaku yg tak elok etc. i knw it's alrdy 3rd raya pun - but  believe it's never too late for such pun.


thn ni raya cuti agak limited. aku start cuti raya pun last Tue., since sampai ke ptg Tue tu still ada kelas. w'pun stndts still ada kelas on the Wed., tp aku cannot stayed anymore. tak aku dah kat kg - tho aku kept telling the stdnts so - apparently aku plak yg over. Tues ptg aku shld balik kg dah - tp since perihal kereta aku tak siap2 jugak.. finally pg Wed baru bertolak balik kg. aku expected there'll massive jam la kot on Wed itself - alhamdulillah, jam sket2. byk kete tp bergerak alrite. or perhaps since aku gerak ke Pantai Timur - so jam tak la mcm if u nak gerak balik Utara.


but then again - the experience driving balik ke Pantai Timur was sthg else. as usual - seriously aku dun mind at all driving in KL or Penang.. tp to Kelantan - it is sthg else. the drivers can be very very rude,ruthless. inconsiderate. especially dorg nampak plate kete ko as 'org luar'. i am not trying to be bad in here, but dats the fact. they dun hav to drive kereta plate "D" sthg - ko tgk dorg drive pun ko dah tau. phewww.. scary hell.


but then again - aku survived.


tp apa2 lah - aku dah kat Bagan Serai. rumah mak. where i belong. dgn adik2 aku, mak etc. nbdy else. mak was glad, i can see dat. kak ngah dah sarat - she told me it cld be a boy. boy lagik? mati lar.. hahahaha.. she alrdy had like 3 boys and 1 gal; incldng my lil Haziq. abg cik - mcm selalu. paling slo-mo. semlm aku, kak yang dr Shah Alam semua dah smpai - he's from Jitra was last to smpai. Jitra je kot. maybe jam la kot. or maybe it was his nature. aku dah siap mandi makan mandi makan mandi and makan again - dia and fmly baru nak kuar rumah b'tolak. mak mula2 mmg tensen - tp mak dah used to it. ha ha


kak yang - wit her gelong-ness. the only adik bradik yg tune kepala sama dgn aku. shes kinda mother yg 'biar la budak2 tu.. biar dorg nak buat apa.. bukan selalu jumpak adik bradik' kinda thang, and anak2 dia jerit2 mcm anak ponti time Maghrib. and surely mak sawan. hahaha.. both cik and yang dah 'Dr' skang, yet kepala otak senget. sthg yg aku treasure in em both. Soleh - he is celebrating his last raya a a bachelor now. hahaha.. and last duit raya for him dis year around. next year dah tarak. next year anak2 sedara aku q dpn dia mintak smpul duit raya. and i'll be throwing fit laughin out loud to him, for sure. hehe


and one thg is missing - abah. ujg bulan ni genap 3 thn abah tinggal kan kami. raya w/o his presence is whole different kinda experience. the hole in u, when u used to hav him around. frankly, mmg raya dgn abah or not is not much of different - since abah love to kept thgs to himself all the time.. tp Subuh tanpa dia, takbir raya tanpa abah, salam raya tanpa abah.. sigh. dat was sthg else. aku rindu kan abah. and i am sure semua adik2 aku, mak feel the same way too. 


jst dat we refused to talk about it.


mak decided nak ke Taiping. w'pun semlm dia ckp tak mau pi. and us adik bradik dun feel like too. tp mak tau - kalo mak tak pi jmpak kakak2 dia and anak2 sedara dia - ndby wld do dat. for they cldnt care less. 


aku malas. tp one thg about me - aku will never say 'no' to mak. haih.


---


btw - Selamat Hari Raya. for those yg dah start nak balik ke kandang masing2, drive safe. ingat org tersyg. or kalo ko jns syg diri sendiri and tak peduli hati dan perasan org lain - haa.. ko ttp kena drive elok2. fikir diri sendiri - susah sng kalo ko t'lantar kat spital etc.


enjoy ur rendang guys! and take care.









Post a Comment