Saturday, January 10, 2015

kesian.








bila beramai-ramai, or even ko dgn some one - tiber2 seseorg akan berkata, "aku ni bukanlah nak mengata ke aper.. (ayat permulaan cliche and typical bila seseorg nak mula mengumpat) tp aku rasa tak baiklah X buat mcm tu kat Y..". di akhiri dgn muka konon-konon tak sure and serba salah supaya lakonan diterima oleh para pendengar. or lagi dahsyat - si pengata cover up dgn alasan konon nak jaga kawan since syg dgn yg kena kata etc. heh.



well, tahniah. anda telah berjaya merasmikan opening session untuk mengumpat X.


and yang lain pun tiba-tiba buat muka concerned padahal dlm hati semua pakat gembira dapat peluang nak mengumpat si X, sbb mungkin dorg pun secretly dengki dgn X. hahaha.. or paling kesian yg lain2 buat buat concern melyn ko since org dah tau ati perut ko, tp saja layan. aiyo.



beb. kalo ko btol2 concerned, direct je ckp kat kwn ko. tu kalo niat ko mmg nak dia berubah atau rasa apay yg dia buat tu salah - ko tegur je lah dia. bukan mengumpat dia dgn kwn2 yg lain. kalo tak berani or rasa bukan hak ko nak masuk campur - stay away. dok diam2. 



yg aku tak fhm, kalo nak mengumpat - knp kena buat2 mcm sesi usrah mengenangkan kerosakan akhlak generasi muda? masing2 m'gunakan peluang tu tuk mencerita keburukan X, mcmana mereka lbey bagus dr X. dan takdak manafaat pun sebenarnya. pasal konon nak menegur, tp si X tak tau pe2. kesian kan? nak mengumpat, mengumpat je lah.



basically kesian kalo kes mcm ni. ko umpat org, ko letak nilai diri ko kat diri X. secara tak langsung ko rasa diri ko perfect. bagus tahap giler. tp, the fact is - bagus ke? ko lagi teruk sebnrnya.



tau apa yg lbey keji dr mengumpat? mengumpat tp buat2 mcm tgh berbuat sesuatu yg mulia. huhu





Post a Comment