Wednesday, January 7, 2015

dats for the day!










aku skipped lunch today. bukan tak nak mkn - tp tak sempat. done invigilating paper psotbsc psych pun dah around 12pm lbey, and i need to be in the class for revision; covering for Puan Mim by 2pm. ye lah - when it comes to postbsc stdnts, 2pm doesnt mean u hav to be there mcm Tugu Negara exactly at 2pm  since dorg mmg well knwn for lambat masuk kelas. but since 2pm it is - then 2 pm lah then. and i gez the stdnts knew wat the time means to me.



2pm aku dlm kelas - and the class dah penuh. 



aku went in to the class actually for 2 thgs. 1) covering Puan Mim doin psych nursing nyer revision since she wasnt dat well, 2) aku need to talk to the stdnts regarding cuti yg dorg mohon - since Puan Mim dah giv up and mls nak fikir byk.. (dats wat she said - back then she's suffering of BP naik turun since stress dgn budak2 neh.. bley?).



so dats wat i did. aku masuk kelas. intro sket - bgtau yg aku cover Puan Mim, and str8 to the point telling em all dat before aku start kelas ulangkaji - i need to talk to em regarding the cuti. and dat was the time bila ko bley tgk muka sorg2 stdnts like terpaku tgk muka ko - as if tak percaya dat 'aiyo, Puan Mim dah ngadu dgn En Shah ke?' sort of thg. haaa..


imagine dis - ko stdnts. kakitgn awam plak tu. ko dtg sini bukan bercuti, tp kursus. kena belajar. tp ur mind set is cuti.. cuti.. cuti. results exam lps mcm najis. and Penyelaras kursus (in dis case - Puan Mim), shes answerable. lulus gagal dia kena jwp. all u had in mind nak bg stdnt ko bljr btol2, and lulus dgn baik. tp all yg ada dlm kelapa stdnt ko is cuti.. cuti.. cuti.



and imagine dis. Penyelaras dah bagi cuti Jumaat and Isnin. so plus weekend, dah 4 hari. tp ko insist tak nak Jumaat, ko nak jugak cuti Isnin, plus Selasa. fine. Penyelaras was OK wit dat. tp ko smbg list insist ko tadi, add in one more day - Rabu pun ko nak cuti. kelas Khamis Jumaat - then Rabu dpn ko dah nak final. ko bg alasan 'tak pe, cuti kami baca buku'. ha ha.. funny. ko ingat aku bodo? aku pun pernah jd stdnts for soooo many time la weh!.. cuti ko nak baca buku ke? tambah2 plak ko bukan stndt freshie. ko mak bapak laki bini org kot. so Penyelaras tensen. dah bg peha, nak semua celah bedah segala alam. Penyelaras mula ngamuk2 give up segala and came up wit such 'dah la aku giv up.. pi mampus la kalo dorg cuti sgt. kalo fail pun aku peduli apa' kinda thang. and BP shoot up.



so aku masuk kelas - aku terus explain dis. aku believe dat kalo ko bersembang dgn org yg dah ada mind set tertentu - ko tak bley gesa2, emo tak tentu hala. u need to tone down, open up their mind - let em see the real truth. and then elt em decide.. dats wat i did, aku told em dlm idup ni kalo kita nak 10, we will never get 10 (darn unless ur lucky enuff). so kalo dpt 8 pun dah cukup bagus - rather than nthg at all. and aku explain jadual btol2, and make em understand. and at the end of it - aku open the session to any argument, suggestion. and i told em dat aku agree to disagree. yet nobdy said a thang. so aku made a conclusion, a decision has been made. no huu and no haa after dis.


so aku continue revision smpai 4pm. the stdnts participating well, and i was glad.



4pm, Timb. Pengarah Penilaian dan Kualiti called for a meeting.. aku terus pi ofc aku kat bwh, smpai 5.30pm. abes je meeting - aku dun feel like doin anythg else dah pun. even running, as my initial plan. aku rasa jst nak balik, take off everythg and hav time for myself.


otw balik - Puan Mim telefon. she told me the stdnts went up and see her - tp bukan nak smbg cuti ke apa, tp 'dtg jumpak aku and kensel cuti hari Rabu', which means they agree wit the plan. Jumaat half day, cuti Isnin Selasa, Rabu masuk kelas. Puan Mim was glad, and she was like 'ko ckp apa kat dorg Shah? apa ko buat?' 


erm, no bad skill nego aku eh? haha.. ok. lagho.


reached home by 6pm - aku tersandar dpn tv. nthg satisfied me than dis. managed to help out a fren in shyte. a senior plak tu.. and managed to sort out thgs well. aku enjoyed the class wit the stndts, and i hope they did too. Puan Mim texted me pjg lebar, and apperently aku not in the mood pun to reply. i mean - aku sikit penat. aku jst smile to myself, and replied 'dun hav to thank me now. u thank me later'. eksen tak? gtew.


Maghrib done. rasa pening2 lalat. sah2 aku crash early tonite. heh.










Post a Comment