Sunday, August 3, 2014

post-raya.







ok. i knw - raya was over. w'pun kedai macik fav ko across the road still tak bukak, and ur hungry. typical Malay la kot. sekali dah cuti lama, esp raya2 mcm neh, pakat2 liat nak start keje balik. aku pun sama lah. tak pyh nak berlagak perfect sgt kot - esok Isnin, wat else in mind? but then again - life's gotta go on. esk Isnin, nbdy can change dat. u gotta work, so u gotta work. mcm tu je lah.


but dat is trow. i am still havin like 4hrs to go before everyone of us kena paksa masuk ari Isnin. dats the fact. again - tak pyh nak berlagak angelical sgt lah. semua org sama je. hahaha


its ok - i had a good break. imagine the whole one week break for eid ul fitr. best siak. and all adik2 aku balik berkumpul rumah mak dis time around (in Bagan Serai now, no more Kubu Gajah..). aku on Jumaat seblm raya tu dah smpai rumah mak. gigih amek half day, takut jalan jamm katanya. it turned out as if aku je yg ye2 balik kg - jln still lengang God sake. tak pa lah. aku tak kisah pun. Sabtu - cik and kak yang wit their family sampai. masing2 stranded dlm jam. aku senyum je lah, smbil dgn a bit riak (yes, aku tau berdosa - tak pyh nak berceramah dgn aku plak.. u knw i din mean it, literally pun) how aku smpai rumah mak w/o jam. at all. 


yes. no jam - at all.


we had a good time, berpuasa dan plan for berbuka together-gether. basically aku, cik and Soleh list down apa nak mkn and such - we went out for the raw materials and kak ngah, kak yang and mak will make it real. apa yg ko nak dlm idup - rather than the whole fmly get together, berbuka puasa sama-sama, and sama-sama get ready for the eid? to be frank - i wldnt ask for more. 


1st Syawal - solat Subuh berjemaah, takbir raya sama-sama, rebut bilik air, kecoh ke hulu ke hilir siap for solat raya, yg bujang cara bujang, yg beranak pinak cara beranak pinak. i remember seeing mak sitting by a corner of the house, jst smiling away lookin at us all. hahaha.. it is beyond explanation. lepas solat raya, pi kubur abah. wit the whole fmly. its a tuff time for all of us, but as i said it before - life's gotta go on. physically abah is not around us anymore - but he is, in all of us. in every each of us. and i knw, he knws dat.


done wit dat - as usual - time to 'please' mak. kami semua serahkan plan kat mak, and we jst ikut je plan mak. and as expected - mak akan ajak all of us 2 3 bijik kete pusing segala rumah adik beradik. seriously speaking - kalo ko tnya aku dan adik2, we r all malas. serious malas. mak terlalu baik dgn sedara mara, adik2 abah et al. after how they treated mak abah all dis while. and we never say a word. not a word.  never they come and visits mak pun. like, never ever. sakit demam mak tak pernah dorang nak tnya. but each raya - kitorang je lah yg gigih pusing kampung cari all of em, yet none of em all wld do the same. tp dats the way mak is. she'll do anythg to keep the silaturrahim intact, w'pun abah dah tak dak. for she knws - kalo harap anak2 dia, mmg tak la kot. and as usual, Soleh and kak ngah wld react passively aggressive. they never voice out any rasa tak puas hati atau melawan mak, tp aku tau dr cara dorg dua neh communicate. hahaha.. thus, as an elderly brother yg tak la baik sgt ni pun - aku slow talk je lah dgn Soleh and kak ngah. as long as mak happy, cukup lah. after all, she's all dat we hav now pun.


by the time abes pusing kampung sumer2, smpai rumah mak dah ptg. and masing2 dah penat. masing2 perut dah sekak, and dis is the time nak berulang pi tandas etc. hahaha.. thank God, dis raya perut aku cool je. tak meragam mcm thn2 lps. aku ikut petua mak - no orange juice, no air gas. coz benda2 neh tka ngam dgn lemang ketupat rendang. bg aku - it works well lah. kalo perut korang tak - jgn bebel kat aku plak.


esk dah keje. esk Isnin. and insyaAllah - aku nak start puasa 6 terus esk. sementara rajin. and trow - aku nak start pi gym balik.. since bdn aku rasa disaster sgt dah.


---


theres a bit rasa terbuku dlm ati aku neh. tak la penting sgt kot, tp aku rasa numb. perhaps its not gonna be a good choice to let it out in here lah kot. perhaps i shld jst keep it, as it is, and sleep on it. hoping trow - thgs wld be jst fine. 


jst dat aku believe in treating others well, and others will treat u well in return. coz if u keep complaining and whining dat ppl treat u like a piece of shyte - u gotta jst stop and look into urself, rather than pointing fingers around. treat ppl wit dignity, a lil bit of pride - coz dats wat u'll get in return insyaAllah. 


nbdy is perfect, thus u dun hav to act like one. but u can learn to be perfect, and theres nthg wrong wit dat. after all - dats wat life is - a learnin process.


---


ok. time to iron baju keje for trow. see u!











2nd raya. 
me, Kimie (angah), Hazwan (acik) and along Hasif.





the minimons.
the so-not-natural pose.
trust me - it aint easy to get em all to act like dis!




and dis is where
they acted 'naturally'.
and dis come easy..
hahahaha




me and Haziq.
my fav minimonster.

wait till he open up his mouth. and u'll tak lena tdo.






us. anak2 mak dan abah.
kak yang, kak ngah, abg cik, me and Soleh.





duit raya time!
behave or no duit raya. hahaha







Post a Comment