Saturday, July 12, 2014

pasif? agresif?








salah satu perkara yg ramai org (termasuk aku, ofkoz) suka buat ialah express rasa tidak puas hati aku bengang (or bengkek as Haziq said kat aku jst now) terhdp anybody melalui mana2 medium social network mcm FaceBook, Twitter etc. bila fkr balik, aku sedar yg perangai ini agak bodoh, dan pointless. aku tau - aku did dat like every morn time pi kerja - and now i am admitting it. ko mampu admit? tak mampu and mls nak mengaku - ko diam. since aku sedar wat i did. gtew. 


bila ko upsome status mcm tu, kwn2 ko plak comment like, "haha.. aku pun pernah kena mcm ni dowh!" or "yeah, u go gal!" - ok, yg u go gal ni over sket. dis is those yg otak senget, sekepala dgn aku lah. hahaha.. lepas tu berbelas2 komen meluahkan perasaan benci kat dat manusia and 'menyokong' keberanian ko. mengapi-api kan ko. apa yg ko dpt sebenarnya? dpt tunjuk berani dpn org? 


shyte. aku rasa insaf giler.


jenis-jenis status pasif agresif -



  • "hoi AHV****, kaw mmg pemandu babiey leww, kalay aq jumper kaw lagi, siap la!! dah lew amek setgh jam nak parking.. kw ingat akew x dew kejew kewww?"

ok. serious babi. muka2 ko tulis kat FB or Twitter. mmg la ko berani tulis number plate dia kan, since ko tau dia tak de dlm fren list ko. motep? bukan dia dpt baca pun! 


  • "kpd Jejaka Melayu Terakhir (ofkoz bukan nama sebenar), aku dpt fb msg ko tnya pesal aku tak approve ko lagi, fren list aku full, bodoh. full. ko faham ke tak bangang??"


serious aku pernah tgk status mcm ni. sekali tgk ko rasa gerun. perkh. ni retis ke mende? nampak sgt gempak! dia actually sebut nama mamat tu dlm FB dia, mmg lah ko berani, pasal dia tak boleh view status ko. aku rasa sebut nama ni agak over la kot, pasal number plate maybe tak pe la sgt - sah2 org mls nak cari - tp nama org bole search je kot. pastu tak aci lah kan mamat tu tak bley defend diri dia sendiri ebab dia bukan dlm fren list ko. skang ko tgk - sape yg bangang? lagi satu - asal kena up status? reply je lah thru inbox je tak bley ke?


err, aku rasa aku tak pernah buat status mcm ni kot. hahaha


  • "tak fhm knp ada manusia yg suka membazir mkn ketika berbuka puasa.. cuba fikirkan kanak-kanak yg kebuluran.. sesungguhnya Allah bencikan pembaziran.."


sekali baca mcm innocent kan? mcm nasihat. tarbiah or general statement. tp cuba kalo taktik ni digunakan utk sound s'one bila tgh bengang. mcm ko ada kwn dlm group tu mmg tak reti nak abes kan mknan time berbuka, semua org tau. semua org notice. pastu satu hari ko bengkek dgn dia and trus buat status mcm tu. semua org tau ko direct kat dia, dammit dia pun tay, kwn2 ko pun tau. tinggal ko je tak sebut yg ko direct status tu kat dia. tp kalo dia balas balik nanti org kata dia gelabah. tmbh lg ramai org yg unsuspecting pergi bodo click "like" kat status ko tu. sebab diorg ingat status ko mmg nasihat mcm mak ko dok nasihat ko tiap2 ari. padahal niat ko longkang and tak murni langsung.



agak kejam kan? pedih siak kalo jadi mangsa status mcm tu. haih, aku pun byk kali kena mcm tu. w'pun nama aku tadak la kat mana2 status. tp, yg aku plak yg terlbey emo pesal? hahaha dah la ko kena judged, ko tak react pun kena judged jugak.    



ckp pasal perli dlm nasihat ni, korang tak rasa pointless ke? aku rasa kalo ko nak nasihatkan org and expect dia berubah, ko tak kan nasihat dia sambil perli2. ko makan ke nasihat kalo dah kena kutuk? mmg tak aarrr.. imagine;


"knp ada org yg suka belanja beratus-ratus utk beli baju while duit tu bley bantu rakyat Palestin? dah la selfish, boros plak tu.."


ko ingat lps org baca status ko tu, dia nak kata, "owh, selama ini aku mmg tersgt boros. mulai skang aku tak kan belanja beratus-ratus lagi utk baju. aku akan derma ke Palestin, skang jugak!!" mcm tu?


ye la sgt. most likely ko akan dpt responce mcm ni, "ko sibuk pesal? bukan duit bapak ko pun! suka ati aku lar nak beli baju je, amoi jual baju ke.. suka suki je panggil aku selfish. ko tu ntah derma ke idak utk Palestin, kecoh nak mamps!".


haha


well, saper la aku utk judge kan? aku sendiri manusia pasi agresif yg kronik. merampus mcm nak mampu tiap pagi dlm kete time pi keje. geram2 aku vent out kat FB and Twitter. and honestly aku ckp, entry aku neh tak de pun nak ngumpat ke, judge or apa2 pun, saja aku nak release kemarahan aku mkm dlm entri aku kutuk senior aku yg mcm gampang. dlm ati aku mmg mcm ni je..;



u made me go thru hell. nah, skang rasai! tgk org yg komen. semua org benci org mcm ko! aku harap ko tersentip, bodo. huh!



mcm la org tu baca blog aku pun kan? honestly aku mmg fikir nak release kemarahan je masa buat entry dulu2 tu, tad de pun dlm ati aku terfikir, "harap ko berubah lah selepas ini..". serious mmg tak.


malah..


"peduli apa aku ko nak berubah ke tak. ur not my problem anymore. and ko bley bla!". hohoho



aku mmg tak matang dulu. skang pun tak le matang mana sgt. tapi ada la improvement sket.



aku rasa mmg most of Malaysian mcm aku, sbeb mmg ramai org buat status tak puas ati or kutuk org secara subtle supaya identity yg di kutuk tidak di ketahui.



dammit, we r a repressed society.



---


ko rasa aku agresif now? amybe. since aku lapar. lagik 2jam nak berbuka. ok. PaRam, time. mininyets dah goncang pintu aku mcm nak roboh. haih!!







Post a Comment