Monday, February 3, 2014

*u caption it urself*







u cant see shyte wats in front of u. dis is based on my experience being a bad fren and a bad partner. surprise? jgn nak mengada. aku pun manusia. mcm ko jgk. in one sec u tot u've seen everythg but yet in one time u dun knw wats happening. world keep on spinnin like it always does. erm, wait - am i spinning? 


jadah sgt pembuka entry aku ari neh. aku ada mood nak menaip. jst nak bagi tau - laptop baru aku neh, yg aku dok melangut tgk tiap2 mlm time dpt idea - dah mula nak ting tong. mcm gampang. slow mcm haram. virus ke aper, aku tak pasti. kesian plak laptop neh. aku hentak sepenuh ati pagi seblm Subuh tadi since hang semcm. and now aku panggil gampang.


aku kan byk bersabar, and the only way to channel those feeling is toward thgs dat wont whine. i dun hit ppl and i dun spank animals. its jst wrong. so its better hitting other thgs as in thg, literally! kan? and laptop jadik mangsa.


still rasa tak puas duduk kampung. main dgn Irfan anak kak yang yg baru few months. manja giler. serious. and aku teringat time posting dulu time stdnt kat OBG - aku witnessed kelahiran baby and belajar how to sambut kelahiran as well. best! tgk seketul objek besar yg keluar dr somethg yg tak besar mana - i was thrilled. i mean, i am a man, watdya think? ko lelaki, ko tak beranak. ko tak tak tau. tgk proses kelahiran bg aku suatu yg menyeronokkan. insaf jap. its shtg different. the fact yg aku tau dat objek besar akan hidup, makan minum, bernafas seperti aku sendiri dan bakal membawa nama ibu bapa ke persada dunia in the future. 


and dat makes the whole thg, amazing. mind u!


buat aku teringat kat mak. ko rasa senang ke nak jaga fetus yg ligat dok menari cha cha dlm perut mak ko - selama 9 bln? and dat first time of quickening - ko flying kick perut mak ko smpai senak ulu rahim. ko tau? belum campur mak ko kena mkn byk pasal ko - while all dis while dis cekik perut nak jaga badan supaya ramping and bapak ko suka? kena berpantang utk ko, kena muntah monggek utk ko. ko ingat senang eh? belum kira tahun yg selebihnya, smpai ko aqil baligh dan boleh jaga diri sendiri.


and now ko claim ko bagus. ko tak perlu saper2 dah. the fact is - ko yg bodoh.


sebg seorg yg emo (i said so!) and pemikir sejati (ok, ini over), melihat kelahiran bayi w'pun sesaat buat aku sgt kagum dgn ciptaan Tuhan. ko bygkan - objek kecil yg nampak mcm tak best tu its actually open his/her own eyes. showing th sign of life. the beginning of life. the sign dat the baby is gonna be ok. he/she is crying - is a sign of breathing.


aku remember how happy aku time dgr baby menangis. serious suspen giler bila baby tak nak nanges time keluar dr uterus maknya. lps tu doktor misi buat muka cuak sedut segala bagai darah lochea di setiap rongga baby agar baby dpr terus bernafas. dat moment bila aku tgk such insiden - aku akan terfikir - ader ke dat baby ingat how difficult it was when the mum was enchanting all the Gods names and such? when the nurse like giving a CPR to the upper part of abdomen jst to giv the extra push for uterine contraction?


otak aku ligat berfikir sama ada dat baby akan membalas segala penat lelah ibunya dgn belajar bersungguh2? apakah baby tu akan bwk mak bapak suatu hari ke luar negara utk bersuka ria - instead of pi dgn kwn2nya shj? apakah anak itu ingat akan mak nya bila Hari Raya menjelma? aku tau - benda kecil, tp cukup serious. aku tak bley lari dr berfikir mcm ni. aku risau bila aku refleks diri sendiri. aku risau dgn ke-rileks-an aku dlm hidup neh. aku dah ke buat yg terbaik utk mak ayah aku?


aku tau hanya segelintir je yg dpt cantum dua elemen penting ni - bahagia dan kerjaya. kawen je, senang? pffftt ckp senang. hidup ni tak senang maybe sebab byk halangan. maybe tak ramai yg suka aku. mungkin aku tak dihargai. maybe manusia sudah berubah? atau maybe selama ni manusia materialistik giler. kalo ko miskin mcm aku - welcome to the club and we will be occupying the committee club for a looooooooooong time.


u see - actually byk benda yg buat aku berfikir. giv me one amazing second and aku bley generate million billion trillion keji-lion neuron of mine utk buat suatu konklusi yg luar dr kotak.


katanye.


sayangi lah ibu bapak u guys. or mak bapak lah, senang. lagi lagi anak sulung, mmg payah Ya Rabbanna. yg c-section tak pyh sgt, kurang sakit. yg beranak natural lahirkan anak pertama mmg sakit. siap kena potong *toooot* bg ruang untuk kepala bayi keluar. suatu yg gerun and byk benda flash kuar kat otak aku neh - tp aku keep it to myself.


oh, aku syg my mum. she's the only person left - after abah left us behind. and aku'll do all my very best to make sure she'll happy, and worth to hav a son, like me. serious - apart of her sambal petai yg aku tak puas mkn smlm - aku dah start rindu kan her so much.


tolonglah jgn buang anak, jaga ye?


---


ok. flight of thoughts. ideas. wat else?





Post a Comment