Friday, September 6, 2013

kekdahnya!







i was kinda lazy to go out for a break - i ended up havin a time off in the pantry, alone. holding tight to a mug of 3 in 1 Nescafe - i had nothg in mind. literally - i do. but i jst dun knw wat, to be frank. i had nthg much to do today - most of em i managed to get em done Rabu lepas lagik.. and i feel like so lazy to leave the ofis as well - its raining after all. 


the janitor tak abes2 dok mop lantai dpn pantry tmpt aku lepak - and it reminds me of makcik janitor yg rajin kemas pantry, kemas meja aku and lap everythg atas meja aku dat she left no habuk at all - dah dkt seminggu aku tak nampak dia. dia rajin sgt - and each time aku dtg awal - she'll catch a conversation or two dgn aku, and aku kinda like it since she's kinda old lady yg rajin bagi nasihat dan bercerita about life and such. somehow or rather, she reminds me of mak kat kg. every 2 days - dia akn bwk daun pandan, koyak2, ikat and letak bwh kabinet kat pantry - aku makes the whole pantry smells nice. wit her around - aku love to lepak in the pantry, havin my coffee and meals there. kalo tak - pantry will be in kinda mess. nama je ramai lecturer pempuan, senior2 plak tu.. tp masing2 pengotor. 


tp dah dkt seminggu aku tak nampak dia. aku tak plak terfikir nak tnya anybdy. and aku baru sedar meja aku tak berapa kemas and tak de org lap dah..


i was sipping my Nescafe away when suddenly aku nampak makcik janitor came walking from outside of the pantry. she saw me and she smiled away. she stood infornt of the pintu pantry, tgk kiri kanan, tgk dalam pantry - and terus masuk. kelakar plak aku tgk. mcm penjenayah pun ada. she brought me 2 bungkus nasik lemak - katanya dia beli dkt rumah dia, and she loves it since they r tasty. aku tnya makcik pi mana, lama tak nampak and such. dia bgtau aku yg bos dia arahkan dia pindah tempat keje to blok sebelah, instead of level tmpat aku duduk. and she came up ere all the way, since nak jumpak aku.. and bg the nasik lemak.


she stood there infornt of me, telling thgs. at first she was reluctant to do so, tp aku tau somethg is wrong somewhere, aku tak desak pun.. but then she jst told me the whole shyte, and asked me to keep it secret - ada lecturer pempuan mengadu kat supervisor dia yg dia rajin menegur org, dan bersembang dgn other staffs/lecturers time keje. i was like, wtf? i knew her well. dia hormat org lain, w'pun org lain muda lagik dr dia. she do her works well pun. tak kan setakat tegur2 sket and sembang2 ramah tamah dgn staff yg konan way tinggi ranking dr dia (yg cuma sorang janitor), salah? she told me dat she's kinda malu since kena tegur mcm tu - as if dia tak buat keje langsung. aku tnya sper yg buat aduan - she refused to tell. cuma a senior lecturer, a lady, bertudung plak tu. kesian plak aku rasa..


aku asked her to sit, and join me for a drink. she refused. 'nanti org nampak, makcik kena berjawab lagi'. eh, duduk kat pantry makan, time rehat pun tak bley ke? 'makcik bley mkn kat bilik cuci je, kat pantry dorang tak kasik'. my God.


i told her to bersabar byk2. for everybdy knws dat she works well, and her herself knw it well, too. and Allah knws better. she jst smiled away. and left. tak sempat aku nak ckp thanks for the nasik lemak.


aku called Fina and Yus to join me for the nasik lemak session. both of the gals tak dak plak at the ofc, so aku left em both sebungkus since Fina was like 'ko tinggal sebungkus lah, nanti aku kongsi dgn Yus' kinda thang. ye lah, sebungkus. aku pun dpt 2 bungkus.


makcik left me wit thgs in my mind. how cruel some ppl can be. tak senang tgk org lain senang dan baik wit everybdy. penuh hasad dan dengki. we love the makcik for her presence makes us at ease, wit dat feeling of well taking care of. now dat she's not around - masing2 rasa pelik. aku rasa aku tau dat senior lecturer pun, cuma tak confirm, and aku malas nak fikir2, tuduh2 et al. lantak la. mcm the makcik told me - Allah ada, and He knws the best.


tak dak dah la org nak kemas2 meja aku, lap2 meja aku, bwk aku kueh for breakfast every now and then. the new janitor is a young lady yg tak berapa nak mesra alam, really do wat required to do - and nthg more. aku pelik dgn manusia mcm ni - bertudung bagai, dpn macam bagus - tp perangai mcm tu. aku tak faham. 


dah la pasal makcik cleaner. nanti aku pi library, aku bet aku'll get the chance to see her still. and aku tau - org baik mcm makcik neh, mmg ramai org syg. yet still ada yg tak suka and such. lumrah alam.


and yes. 'life's like dat kekdahnya', katanya one of my so-called fren. ha ha









Post a Comment