Tuesday, July 23, 2013

bersukan ke ko?








salam, selamat pg. its 14th Ramadhan.


erm.. i thank God since aku sedari kecil lagi, mak mmg particular in how her kids ber-ettique and the dressing ethics as well. mak bukan lah Norma Norell. and she din hav any official qualification pun in such. but she taught us well - on how to dress up for some occasion - bila time nak tuck ur shirt in, bila nak bertali pinggang et al. plus how and when to dress down - wats the appropriate accasion dsbnya. it mght sounds tedious, but it really helps, a lot. at least aku tau wat to wear at certain time - colors, the mix and match, bila time nak dress down wit round neck tee and suar bwh lutut plus selipar tandas, and bila time nak pakai jeans tuck in wit a tali pinggang. 


er, jeans and tuck in wit tali pinggang? wait. no. dat aint me. hahaha


abah pun sama - he taught me which kemeja u need not to tuck in, and which to tuch in. i gez dats influenced me a lot - for wat i am now. no, i din say dat i am good - but at least, aku tau the appropriateness. 


mak cukup tak setuju bila anak2 lelaki dia pakai 'comot' and selekeh pi surau or masjid. be it jst for sembahyang berjemaah, or let alone on Friday. pi masjid kena lah pakai kain pelikat and berbaju melayu. or kalo rasa ok, pakai je baju melayu and suar. its the appropriateness, nak mengadap Yang Esa.


tak payah la gigih bersampin time ko pi jemaat Maghrib. u knw wat i mean.


and dats y aku a bit allergic tgk budak2 neh dtg surau berjemaah pakai track-bottom. track-bottom? ko pehal? nak pi main bola ke? kinda thang. especially budak pempuan. track tu la ko pi param. track tu la ko pakai rayau2 around the hostel, pi tgk tv, pi kantin. track tu jugak ko turun padang. sama lah budak lelaki pun. tak masuk ko pakai track jugak pi tdo. i knw - u mght hav all the track-bottom for all occasion, and ur track-bottom mght be clean and such.. but again - the dressing ethics.


again - its not the question tutup aurat and such. bley ke tak bley. no. its not dat. or 'lantak la aku nak pakai apa.. asal kan tutup aurat' gtew. no. its the dressing ethics.


ko nak pi jumpak Allah Taala, ko pakai track-bottom wit printed tee. and to make it worst, track-bottom wit baju melayu. track-bottom wit baju melayu, ok! ofkoz tutup aurat. but the appropriateness. kalo ko pi dating tau plak pakai properly. or time pi kelas - siap dress up kalah artis K-Pop. and dis is ko nak jumpak and ngadap Allah Taala. haih.


so smlm, aku sound nicely few stdnts yg nyakitkan mata aku. tak kisah lah ko dah cuci track-bottom ko dgn Booomm! ka and ko dah taruk Softlan like nbdy biz. and tak kira la ko dah allocate khas sehelai track-bottom khas utk dtg surau. no! its the dressing ethics. ada yg sengih2, ada yg 'ok sir' but i knw deep in like 'ko pehal?' mcm tu.













gambar contoh.
tiada kaitan dgn yg idup dan yg mati.
huhuhu





and a stdnt told me yg pakai track-bottom neh dr jenis2 'nonok' watever not. 'nonok'? hahaha.. mencharut tu kan? aku tak tau la. hahaha.. but then again - i believe to start small. if u dun manage to stick dis small change, u'll hav trouble to stick on the big one. 


eh?








Post a Comment