Thursday, June 2, 2011

sos cili? sawan.


















sos cili *pukee* anyone?








aku mmg tak suka sos cili. mmg tak suka. tgk pun tak gemar. tambah2 lagik nak cicah2 dis and dat dgn sos cili - simpang malaikat 44. sos cili seharusnya rasa pedas - tp apa yg ada dlm pasaran - sos cili pedas2 manis. euw. colek Kelantan mari pun tak rasa mcm sos cili. aku bley layan sos tomato je. rasa sedap. tambah selera. biar la apa org ckp - mcm mamat sorang tu, kalo aku kuar mkn sama.. and aku mula tercari2 sos tomato aku - dia akan gladly panggil waiter/waitress; ckp kuat2 'ni mat salleh neh nak sos tomato'. mula2 dulu aku bengkek jugak - tp skang aku dah mangli. pernah aku mintak 'ketchup' (ie sos tomato la dlm slang omputeh), tp yg aku dpt is kicap. kicap - yg itam masin tu. nak marah pun tak kena. nak diam sah2 la lagik tak kena.


dulu - bertahun2 dulu aku redah jugak la sos cili neh. until one incident where aku sort of bertobat tak mo lagik sentuh sos cili. aku ingat ikut rombongan peh abes Penilaian Darjah 5 ke kilang buat sos, kicap etc - syarikat org melayu. aku belajar mcm2 dat day, mcmana dorg buat kicap et al.. and aku belajar jugak mcmana dorang buat sos cili! aiyoooo.. from dat day beyond, aku sumpah tak sentuh lagik sos cili. apart from rasa dia yg pelik - aku tak bley blah dgn sos cili. sumpah ckp. rasa mcm betik. euw. or mmg dorg bubuh betik? euw2x.


aku bersyukur peh tgk dorg buat sos cili tu - aku tak plak terlintas nak tgk mcmana dorg buat sos tomato. kalo tidak.. but at least, aku tatau pe2, and sos tomato r way delicious yeah! aku suka the masam2 taste - tomato mmg la taste dat way. it is tak la mcm sos cili - very misleading. cili yg manis. euw3x.


so mlm ni aku mls nak mkn heavy2. balik tadik aku trus singgah beli burger.. mcm biasak - aku awal2 lagik dah pesan kat dorg - no cili soso, tomato jer. kdg2 aku ingatkan budak burger tu 3 - 4kali, jst in case dia lupa. sama la tadik.. jenuh aku ingatkan mamat burger tu - no cili, ketchup sajer. and dia terangguk-angguk mcm faham pe aku ckp. siap - aku terus balik, bukak baju, on idiotbox.. and aku dah tak sbr nak mkn burger neh.



bau burger tu je dah bley buat aku sawan jap. aku on tv, air segelas besar.. and terus ngap. and gez wat? aku rasa nak menangis. aku rasa nak keriau. rasa nak kuar rumah and berjalan pi warong bro tadi and bakar dia dgn warong2 dia skali.. tensi sot. and gez wat? it is sos cili! manis2 pedas. euw4x.



aku lipat balik bungkus burger tadik, simpan dlm peti ais. rasa nak nanges.







Post a Comment