Sunday, December 19, 2010

kukur kelapa!







kukur kelapa.. guna mesin ye. bukan guna kepala..



its been a long times since i did dat - yeap yeap.. kukur kelapa. i mean - wat i did semlm was not really 'kukur kelapa' but, scrapping the coconut larr.. or dlm BM - mesin kelapa. heh. but still - its been ages!


aku ingat waktu kecik2 dulu - since aku anak sulung.. mak ajar aku how to kukur kelapa, so aku cld help her when needed. to tell u the truth, i never like doin it pun. not dat b'coz aku kena bersimpuh time kukur kelapa tu (dis is using the tradisonal one, okeh!), but it took so long so finish the whole process. and to kukur kelapa too, mind u - perlu ada skill.. kalo tak, berjanggut la. selalunya kalo mak suruh kukur 1/2 je, i'd thanked God. tp kalo sebijik.. sah2 la aku tarik muka.. and mak wld go, 'tak pe la.. saper lagik nak tolong mak' and makin me melt at heart. heh!


by the time pindah Kubu Gajah and aku dah out masuk hostel - abah finally beli mesin kukur kelapa. it was like aku din knw about it - balik2 dah ada. again, abah was the one yg ajar aku how to use it. and mak was the one yg bagi so-called 'tutorial' kat aku - again and again. adik2 aku time tu - still kecik2. ngah and yang - pempuan. cik - erkk.. soleh - he's not on earth as yet. so aku la yg akan 'kontrak' mesin kelapa, each time mak nak guna santan. pernah satu ketika - jari telunjuk (R) hand aku terluka kinda badly enuff - make me nanges mlm2 since berdenyut2, 'bisa' lain mcm.. and mak la yg balut the luka, bubuh minyak gamat watevernot, soothed me till aku fall asleep. the parut is still there. adik2 aku dun really knw the story. but mak did. and aku - of course!!

now the mesin kelapa dah tersadai kat belakang mcm tu je. dah berkarat. all the minimons pernah jugak tanya aku wat on earth is dat. the use the mesin kelapa time main masak2. aku ada jugak tnya mak - nape tak buang je, since dah karat.. and apparently, as expected - mak syg dah mesin kelapa.


and skang senang - nak santan; u can get the concentrate one kat kedia. jual pack2 kecik. mak beli byk2 - simpan dlm freezer. and nowadays even ada yg segera. w'pun mak tak suka, since 'rasa pelik!'.. but still - its convenient.


so smlm - bila dorang suruh aku deal wit all the kelapa - from kopek/kupas buah kelapa yg baru kait dr pokok, kukur kelapa tu guna mesin and perah santan - aku was kinda hesitate; damn, its been ages! aku din even think aku can deal wit the mata mesin kelapa yg tajam giler tu and wit 'sagat' yr fingers - at any time at all. but aku managed. by the time aku 'submit' besen penuh santan - they were like, 'whoaaaaaa' to me.


and i remember havin a smile up on my face.



Post a Comment