Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Aku woke up seawal 6am for Subuh and mandi sunat Aidilfitri, jst the way abah aku taught us all, sedari kecik. Even aku adik beradik dah besar skang sekalipun, abah tak pernah lupa pesan such thang - mandi sunat raya, meskipun sunat je. After Subuh b'jemaah, sumer b'maaf2an - since kalo tak salam2 time ni, pyh dah nak kumpul sekali. Mmg dr kecik mak abah dah didik mcm ni, pg raya Subuh b'jemaah, takbir raya and b'maaf-maafan one shot. Then only we disperse buat keje msg2.. Mak aku kalot di dapur, all her anak2 pempuan plus in-laws will help her. And aku as usual amek kontrak iron baju2 raya, at request. Then breakfast and off for solat raya.. And after dat, i gez dats raya for me. Melawat saudara mara as well. Bg aku, melawat saudara mara is sthg aku not keen of. For me, adk bradk aku is adk2 aku - makcik pakcik bagai, ntah la. Waktu aku dan adk2 kecik dulu, mak abh we went thru tuff time. We the whole fmly was not kinda 'favourite fmly' among others. May be sbb fmly aku tak sesenang org lain. May be since cara didikan mak abah aku to all of us, lain. But we survived. Bila nak2 mak abah dah ok, belajar tinggi, kerja elok and alhamdulillah sumer 'menjadi', baru adk bradk mak and abah 'bukak mata'. But i gez its too late. Dat makes the bonding between us - aku dan adk2 - stronger, yet it is not wit makcik2/pakcik2. Cuma bila dah besar2 ni kami adk bradk malas nak amek pot, yet we still hormat em all since dorg sumer adk brdk mak abah. So kalo time2 raya ni, mak sibuk ajak aku dan adk2 balik kg; aku tau adk2 aku akan tarik muka, tp we never complain. We all knw niat mak baik, nak kekalkan silaturrahim sesama anak2nya dgn sepupu2 yg lain. And skang, mak la tmpt makcik2 aku ngadu nasib - anak2 dorg mcm ni mcm tu. Mintak nasihat bagai. Aku ingat how mak nangis2 marah aku bila aku merungut kat mak, nape perlu mak amek tau hal2 anak2 dorg etc. Serba salah aku, dowh! But dats mak. The most incredible person aku pernah come across. Tho w'pun mcm2 she went thru before, how her kakak abg mistreat her - mak tetap b'lapang dada, b'sabar, forgiv and forget. Kalo aku.. erm, aku tak pasti. Aku cld hav some of dat qualities in me. Tp b'sabar mcm tu skali? Aku tak pasti. But then, its Hari Raya. Its a day teaches us on how to accept thgs as it is, b'maaf2an and turn into a new leaf. Afteralk dis while - its all water under the bridge. Aku glad ada ngah, cik, yang and Soleh - we r close, so close and we love one another. As anak sulung,aku learn a lot. Aku wont never ever let wat ever thgs happened kat mak abah aku and all makcik pakcik aku - happens to us.. Erm, pe je aku merapek, kan? Btw, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!
Post a Comment